sábado, 24 de noviembre de 2012

Scratch

Avui a la classe de GITIC hem utilitzat el programa Scratch. Molts dels meus companys ja el coneixien però per a mi era un programa nou que no coneixia.
  
Què entenem per Scratch?

És un programa informàtic, no una eina, que va dirigit a nens. Mitjançant aquest programa poden explorar, experimentar i exposar les seves idees d'una manera original, creativa i divertida.

Us adjunto la web principal del programa Scratch:  fes clic per accedir a la pàgina principal Scratch

Aquest programa permet als nens treballar per projectes  És ideal per a cicle mitja i cicle superior ja que promou el pensament crític i analític dels alumnes i creix la implantació del currículum per competències.
Els alumnes amb aquest programa aprenen a marcar-se uns objectius i uns reptes i a establir una seqüència per arribar-hi.
És una eina educativa que promou el treball cooperatiu. Diferents alumnes intercanvien estratègies i coneixements, de manera que fan un aprenentatge entre tots, ja que el treball el fan amb companys i han d'intercanviar idees i posar-se d'acord..
Es basa en l'error i la copia, és a dir que miren que fan els altres i això és un motor d'aprenentatge.
 Hi predomina la llibertat ja que han de combinar els elements que creguin necessaris per arribar a crear el joc; això enriqueix la seva capacitat per resoldre problemes, l'autonomia, la creativitat...
Aquest programa fa que els alumnes desinteressats pels continguts acadèmics mostrin mes interès ja que aprenen d'una forma dinàmica mitjançant diverses activitats.



Tal i com es veu en aquest "recorte" a la part superior esquerra del programa surten aquestes icones que són imprescindibles per poder crear el joc.


A la classe de GITIC el Jorge ens va explicar el funcionament d'aquest programa i just desprès vam crear el nostre propi joc. Jo vaig fer un joc en el qual hi havia un elefant en una pista de ball i hi havia unes abelles al seu costat. L'objectiu del joc és que a l'elefant no li piquin les abelles, i això s'aconsegueix fent un conjunt de moviments amb les fletxes.
Tot seguit adjunto una imatge que vaig fer al joc que vaig crear jo perquè us feu més la idea de com és.



A continuació us adjunto un tutorial que explica de forma breu i clara els passos que s'han de seguir per utilitzar el programa.

Reflexió:

Actualment a les aules cada vegada més es treballa amb les TIC, per tant, tant els mestres com els alumnes han de conèixer els diferents programes a partir dels quals els nens aprendran. Aquest programa proposa una activitat que fa que els nens aprenguin, pensin, s'organitzin i practiquin el treballar en grup. També afavoreix i potència l'originalitat en els alumnes.
Trobo molt interessant aquest tipus de programes que fan que els nens, d'una forma dinàmica i divertida, pensin, utilitzin la lògica i aprenguin. Espero i desitjo que poc a poc aquests programes es vagin incorporant a les diferents escoles ja que vivim en una societat on les noves tecnologies són molt presents i tenen un paper molt important, per tant cal que l'escola s'adapti a la societat i comenci a incloure diferents activitats relacionades amb les TIC.

No hay comentarios:

Publicar un comentario