jueves, 11 de octubre de 2012

Cmap Tools

Avui a la classe de GITIC hem treballat amb un programa que no coneixia, el Cmap tools.

Què són els Cmap Tools?

És un programari multi plataforma de creació i edició de mapes conceptuals per mitja d'unes aplicacions escrites en Java.
Aquest programa és molt útil per ajudar a organitzar els coneixements d'un tema determinat.
Aquest ens ofereix diverses plantilles ja establertes com ara: figures geomètriques, diversos tipus de fletxes, fotografies .. per a poder utilitzar i personalitzar al nostre gust el mapa conceptual que hem efectuat.

Per efectuar els mapes conceptuals cal seguir tres passos:
  • En primer lloc cal seleccionar les paraules o conceptes que volem que apareguin.
  • En segon lloc cal fer la categorització, és a dir mirar quins conceptes formen part de cada branca.
  • En tercer lloc s'han de vincular i relacionar els diferents conceptes.


Algunes de les coses que ens permet fer:
  • Permet crear mapes i decorar-los amb els colors i formes que vulguis
  • Al mapa conceptual es pot afegir audio,vídeos, imatges.. etc.
  • Compartir en servidors des de qualsevol ordinador amb accés a internet
  • Editar mapes conceptuals de manera sincrònica amb altres usuaris d'Internet.
  • Una vegada tenim el mapa conceptual fet es pot exportar en diferents formats: PDF, pàgina web o gràfic.

Aquest programa és molt útil en l’àmbit escolar ja que cal destacar que perquè els nens aprenguin és fonamental que entenguin el que se'ls ensenya. No han d'aprendre la teoria i memoritzar-la com a lloros, perquè d'aquesta manera l’únic que s’aconsegueix és que es recordi la informació durant uns dies però desprès s’acabi oblidant.

Els mapes conceptuals a les aules haurien d'estar molt presents ja que són de gran utilitat, ja que es podrien utilitzar per relacionar el nou tema que es vol tractar amb temes que anteriorment s'han tractat o també es podria relacionar amb altres assignatures.
A més a més cal destacar que a l’hora d'estudiar el cervell recorda amb més facilitat aquella informació que esta estructurada amb un esquema que no la informació redactada. Per això cal ressaltar la importància que tenen els mapes conceptuals en l’àmbit escolar.

A continuació us adjunto la pàgina principal: feu clic per accedir-hi
A més a més en aquest enllaç trobareu un tutorial que serà de gran ajuda per a tots aquells que no tinguin coneixement d'aquest programa us adjunto un Tutorial  que complementa la meva explicació, espero que us sigui de gran ajuda!


A la classe de GITIC vam efectuar un mapa conceptual sobre el mòdul de Processos i Contextos Educatius II. Seguidament el poder veure.






Reflexió:

Aquest programa que he conegut avui a la classe de GITIC em serà molt útil d'ara cap a endavant per poder efectuar els meus pròpies esquemes amb forma de mapa conceptual de forma ràpida.
Abans quan feia esquemes els feia sempre a mà perquè a ordinador mi entretenia més estona, però al conèixer aquest programa m'he adonat  que a partir d'ara podré fer esquemes amb ordinador de forma molt més ràpida i eficaç.
Relacionant-ho amb l'àmbit educatiu dir que el mapa conceptual és una eina que connecta i relaciona tots els conceptes i idees. De manera que si els alumnes utilitzen aquest programa aprendran d'una forma més eficaç ja que relacionaran els diversos conceptes. Per això animo i recomana-ho a les escoles que incorporin en l'aprenentatge dels alumnes els mapes conceptuals.

No hay comentarios:

Publicar un comentario